Η Απόλαυση του καφέ
4 Μαΐου, 2018Υπερτροφές ονομάζονται εκείνες οι τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικα, βιταμίνες και μέταλλα. Η διατροφική τους αξία είναι πολύ μεγαλύτερη των υπολοίπων τροφών ενώ μικρή ποσότητά τους επαρκεί για τον εφοδιασμό του οργανισμού μας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι κατανάλωση υπερτροφών προάγει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, ενώ μειώνει το αίσθημα κόπωσης προσδίδοντας μεγαλύτερη αντοχή και ενέργεια. Βοηθάει στην δέσμευση των ελεύθερων ριζών που είναι κύρια πηγή γήρανσης,τονώνει με φυσικό τρόπο και ομαλοποιεί την λειτουργία πολλών ζωτικών οργάνων.
Δημοφιλείς υπερτροφές (superfoods) : Κινόα (Quinoa)
Είναι ένα ψευτοδημητριακό, αφού καταναλώνεται με τον ίδιο τρόπο όπως τα δημητριακά, αν και είναι μέλος της ίδιας οικογένειας τροφίμων που περιέχει το σπανάκι και το σέσκουλο. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών έχει επισήμως δηλώσει ότι το έτος 2013 έχει αναγνωρισθεί ως «διεθνές έτος της κινόα». Η περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες, ακόμα και για ένα δημητριακό/ψευτοδημητριακό, είναι πολύ υψηλή (14% του βάρους της). Οι διατροφικές εκτιμήσεις για την κινόα διίστανται. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μπορεί να αποτελέσει πηγή πλήρους πρωτεΐνης, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι η πρωτεΐνη της δεν είναι πλήρης, αλλά σχετικά υψηλή σε απαραίτητα αμινοξέα. Θεωρείται, επίσης, ότι αποτελεί καλή πηγή διαιτητικών ινών και φωσφόρου, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και σίδηρο. Λιναρόσπορος (σπόροι λιναριού)
Περιέχει υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών, μια πληθώρα από ιχνοστοιχεία, ω-3 λιπαρά οξέα καθώς και τις λιγνάνες, οι οποίες περιέχουν φυτικά οιστρογόνα και αντιοξειδωτικά (ο λιναρόσπορος περιέχει 75 έως 800 φορές περισσότερες λιγνάνες από άλλες φυτικές τροφές). Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης, ειδικότερα στις γυναίκες, να ωφελήσει σε ορισμένους τύπους καρκίνου όπως του μαστού και του προστάτη, να μειώσει τη βαρύτητα του σακχαρώδους διαβήτη με σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες.
Σπόροι Chia
Καλλιεργήθηκαν πρώτη φορά το 16ο αιώνα από τους Αζτέκους στην προ-Κολομβιανή εποχή και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στην κεντρική και νότια Αμερική. Μπορούν να προστεθούν σε άλλα τρόφιμα, όπως σε δημητριακά πρωινού, μπάρες ενέργειας και γιαούρτι, ως ολόκληρος ή αλεσμένος σπόρος. Οι σπόροι Chia είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά οξέα (25-30% του ελαίου του), συμπεριλαμβανομένου του α-λινολενικού οξέος. Παρά το γεγονός ότι η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση σπόρων Chia, τα ευρύτερα αποτελέσματα των μελετών παραμένουν ασαφή και λιγοστά. Μούρα (Berries)
Ίσως η πιο μελετημένη ομάδα υπερτροφών, τα μούρα, παραμένουν υπό επιστημονική αξιολόγηση χωρίς να έχει αποδειχθεί το όφελός τους στην υγεία. Η θρεπτική αξία για παράδειγμα των blueberries, που είναι από τις πιο δημοφιλείς υπερτροφές, περιορίζεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, Κ και μαγγάνιο. Τα goji berries είναι μικρά κόκκινα μούρα, γνωστά για την εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή τους αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών και ζεαξανθίνης στο πλάσμα του αίματος και προάγουν ένα γενικό όφελος για την υγεία. Τα cranberries έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή. Η παρουσία της μεγάλης ποσότητας και ποικιλίας αντιοξειδωτικών ενώσεων στα acai berries είναι πολύ ελπιδοφόρα σχετικά με τα οφέλη για την υγεία, όμως η επιστημονική έρευνα που τα υποστηρίζει είναι περιορισμένη προς το παρόν. Βρώμη:
πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Β, κάλιο και πρωτεΐνες και είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας. Γιατί να μην ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα μπωλ χυλού βρώμης για να υπερνικήσετε την πρωινή κόπωση. Η βρώμη μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμη θεραπεία για το στρες και βοηθά στην ανάπλαση της επιδερμίδας.
Περουβιανό Μάκα:
πρόκειται για μία ρίζα από τα βουνά του Περού που μοιάζει με ραδίκι. Αυτό το λαχανικό είναι γνωστό ως το Βιάγκρα της φύσης και βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών και προετοιμάζει τις γυναίκες για την εγκυμοσύνη. Το Μάκα προσφέρει άπλετη ενέργεια και η υψηλή πρόσληψη μπορεί να έχει χαλαρωτικές ιδιότητες για την καρδιά.
Αβοκάντο:
επίσης έχει αποδειχθεί πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην μείωση της χοληστερίνης και αυξάνουν την καλή χοληστερίνη σε αυτούς που έχουν ελαφρώς αυξημένη χοληστερίνη. Τα αβοκάντο επίσης προσφέρουν προστασία ενάντια στον καρκίνο του μαστού, καρδιοπάθεια και εμφράγματα και βοηθούν στην πέψη.
Γλυκοπατάτες:
εξαιρετική πηγή υδατανθράκων. Περιέχει περισσότερες θερμίδες από άλλα λαχανικά, είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και μια καλή πηγή ενέργειας για ενδυνάμωση των μυών. Οι μωβ γλυκοπατάτες είναι συνυφασμένες με την πρόληψη του καρκίνου.
Σπιρουλίνα
Η σπιρουλίνα είναι μια μη τοξική πράσινο-μπλε άλγη (φύκι) με ποικίλα θετικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς πρόκειται για μια «βόμβα» μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών : Αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου, βιταμίνης Α,Κ και Β (ιδιαίτερα Β12-κυανοκοβαλαμίνης). Ισχυρά ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην προστασία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου (νευρώνων) και στην μείωση του ηπατικού λίπους. Η περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνη είναι πάρα πολύ υψηλή φτάνοντας το 55-70% (3 φορές πιο πολύ από το κόκκινο κρέας). Λόγω των ενεργών ουσιών που περιέχει, με κύρια την φυκοκυανοβιλίνη (σε ποσοστό 1%), διαθέτει πανίσχυρες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνοντας την δράση των ελευθέρων ριζών και επιβραδύνοντας την διαδικασία της γήρανσης.